Alle nieuwsberichten

4x Goud, 1x Zilver, 1x Brons op het Nk Atletiek

16-07-2017 21:36 - Lees hier over de prestaties van Groningen Atletiek atleten op Nk Atletiek in Utrecht

Dit weekend stond voor 20 Groningse atleten het Nederlands Kampioenschap Atletiek in Utrecht op het programma, voor velen hét piekmoment van het seizoen. Deze atleten deden mee op 12 verschillende werp- en looponderdelen.

Vrijdag stond voor Henk-Jan Schaaphok en Giovanni Codrington de 100m op het programma. Henk-Jan strandde met een tijd van 11,91 in de series. Omdat Giovanni bij de 12 snelste ingeschreven atleten behoorde mocht hij de series overslaan en kon hij direct door naar de halve finales. Hij won zijn halve finale eenvoudig in 10,52. In de 100m finale weet hij hetzelfde te doen, en met een tijd van 10,42 kroont hij zich tot Nederlands kampioen 100m!

Diezelfde dag komt Arjan Roona op de 400m in actie, een voor hem relatief nieuw onderdeel, en met 51,46 kan hij zich helaas niet plaatsen voor de halve finales. Gelukkig mocht hij het zaterdag opnieuw proberen, ditmaal op de 200 meter. Met forse wind mee (+2.4) loopt Arjan de 10e tijd, 22,49, en mag hij door naar de halve finales. Ondanks zijn vermoeide benen loopt hij een nieuw PR van 22,60 (+0.5), maar helaas was dit niet voldoende voor een plek in de finale.

Ondanks een blessure eerder in het seizoen stond Henderyke Wonink dit weekend toch aan de start van de 400mh. Met een 3e plaats in de series wist ze zich te plaatsen voor de finale de volgende dag. Vanaf horde 3 kwam ze echter met haar verkeerde been uit, maar dit weerhield haar niet ervan een sterke tijd van 61.92 te lopen waarmee ze 5e werd. Lieke Muller kwam zondag uit op de 100mh, met een tijd van 15.12 kon zij echter niet de finale halen.

Op de middellange afstanden was Groningen Atletiek weer sterk vertegenwoordigd door atleten trainend bij Team 4 Mijl. Thijmen Kupers, Niek Blikslager en Rob ter Burg stonden vrijdag aan de start van de 1500m. Thijmen en Niek wisten zich te kwalificeren voor de finale, Rob ter Burg lukte dit helaas niet. In de finale ging het meteen hard, voor Thijmen was dit ideaal. Tot 1100m liep hij op plek 2, om vervolgens de laatste ronde zijn turbo aan te zetten en overtuigend te winnen in een tijd van 3.43,29! Niek eindigde met een snelle tijd van 3.50,89 op de 6e plaats. ‘Na een jaar van blessures is dit een bevestiging dat ik weer op de goede weg ben!

Op de 800m stonden 2 vrouwen en 3 mannen namens Groningen Atletiek aan de start. Voor Marlies Huigen waren de series 800m door een periode van ziekte de opening van haar baanseizoen. Op een gecontroleerde manier wist ze naar een tweede plaats in haar serie te lopen en zich zodoende te plaatsen voor de finale van zaterdag. Carlijn Wagenaar liep in haar serie de eerste 600m sterk, maar op het einde kwam ze te kort om door te gaan naar de finale. In de finale bleek het lichaam van Marlies op, en in een snelle race kon ze tot een 7e plaats komen.

Naast de 1500m, liep Thijmen dit weekend ook zijn favoriete onderdeel, de 800m. Samen met teamgenoot (en persoonlijke haas) Bram Buigel wist hij zich te plaatsen voor de finale. Wilfred van Holst was mede dankzij een blessure niet sterk genoeg om door te gaan. In de finale pakte Thijmen wederom met een snelle laatste ronde de titel. Bram wist in deze race de finish als 5e te bereiken.

Op de 5000m was Edwin Slijkhuis de enige deelnemer namens Groningen Atletiek. In een zware race kon Edwin net niet alles eruit halen wat hij in zich had, 'ik miste een goede eindsprint en daarmee een aantal plekjes.' Hij werd uiteindelijk 14e in een tijd van 15.06,57.
Het kogelslingeren van de vrouwen was het eerste werponderdeel dit weekend met deelnemers van Groningen Atletiek. Wendy Koolhaas en Eva Reinders gaven acte de présence. Wendy wist de kwalificatie-eis van 52,00 meter als enige atleet te slechten. Eva zette de tweede beste prestatie van het veld neer en wist hiermee een finaleplaats vast te stellen. In de finale hadden beide dames nog wat extra. Wendy sleepte het goud binnen met een afstand van 61,45 meter en behaalde daarmee haar 4e landstitel op een rij! Eva ging ervandoor met het zilver en deed dit tevens in een nieuwe seizoensbest prestatie van 56,45 meter.

Bij discuswerpen voor de vrouwen werd Groningen Atletiek vertegenwoordigd door twee jonge deelneemsters, Jorinde van Klinken en Anneloes Wonink. De kwalificatie-eis lag bij dit onderdeel op 49 meter. Jorinde had hier geen problemen mee en plaatste zich gemakkelijk voor de finale. Voor A-Juniore Anneloes was dit haar eerste NK Senioren, ‘erg spannend’. Met een PR in de eerste poging behaalde ze helaas net niet de finale (9e plaats, 40,02 meter) maar kan ze zeker tevreden zijn. Zaterdagmiddag stond de finale discus voor de vrouwen gepland. Voor Jorinde eindigde deze finale in een drama. Ze kon geen geldige worp afleveren. Bij de mannen kwam Thomas Zaw op hetzelfde onderdeel uit voor Groningen Atletiek. Thomas kwam tot een vijfde plaats met een afstand van 44,63 meter.

Zaterdagochtend vond de kwalificatie plaats voor het speerwerpen. Lieke wist zich met een persoonlijk record van 45,67 te plaatsen voor de finale. Veerle de Vries kwam ook uit voor Groningen Atletiek, maar met een afstand van 36,86 kwam ze niet in de buurt van haar persoonlijk record, en kon ze niet door naar de finale. In de finale op zondag wist Lieke weer boven zichzelf uit te stijgen. Ze wierp opnieuw een persoonlijk record, met 46,29 meter behaalde ze een mooie vierde plaats!

Aan het kogelstoten voor de vrouwen namen maar liefst 4 atleten van Groningen Atletiek deel, Jorinde, Anneloes, Lieke en Charlene Okken. Alle vier wisten zich te plaatsen voor de finale die de volgende dag plaats zou vinden. ‘De kwalificatie ging behoorlijk slecht maar ik behaalde finale en daar ging het vandaag om’ vertelde Jorinde. De afstanden voor Jorinde, Anneloes, Lieke en Charlene waren respectievelijk 14,94 meter, 12,84 meter, 14,66 meter en 14,14 meter. De finale voor het kogelstoten stond gepland op zaterdagmiddag kort na de finale van het discuswerpen. Voor Jorinde een kans om zich te revancheren. Helaas kon ze echter ook in deze finale niet alles laten zien wat ze in zich had. Met een afstand van 16,18 meter wist ze wel een bronzen plak binnen te slepen, maar het was voor haar niet het NK waar ze op had gehoopt. Jorinde vertrekt maandag naar Italië voor het EK Junioren, hopelijk kan ze daar wel laten zien wat ze waard is. Lieke wist in de finale boven zichzelf uit te stijgen en vestigde een nieuw persoonlijk record van 15,80 meter. Hiermee behaalde ze een vierde plaats. Charlene werd in de finale zesde met een afstand van 14,41 meter. ‘Helaas niet het NK waar ik op had gehoopt, goede training gehad maar het kwam er niet uit’, vertelde Charlene. Wel blijft ze positief en kijkt ze uit naar de volgende wedstrijden en prestaties. Anneloes wordt in de finale 8e met een afstand van 12,82 meter en kijkt tevreden terug naar haar eerste NK senioren.

Door Niek Blikslager & Henderyke Wonink
Communicatie Commissie

© Copyright 2017 - Groningen Atletiek