Alle columnberichten

Gert@letiek enzo – afl. 300 – Record

15-04-2015 23:00

Tjonge, de 300-ste column alweer. Ben ik dan al zes jaar bezig met het wekelijks noteren van mijn gedachten en kennis over de atletiekwereld? Wat vliegt de tijd. Hoe lang hou ik het nog vol? Tot iedereen zegt: “Stoppen nou!” of tot ik zelf geen inspiratie meer heb? Nou, we zien wel. Er is altijd wel iets om over te schrijven. Trouwens, 300 columns in zes jaar is echt geen record. Er zijn mensen die 40 jaar lang wekelijks, of zelfs dagelijks, een stukkie schreven in hun krant. En ik ben niet van plan om het nog zo lang te blijven doen. Bovendien, over 40 min 6 jaar loop al aardig richting de honderd.
Zoals over de aankondiging van een wereldrecordpoging. Je ziet het vaak bij marathons en traditionele wedstrijden zoals de Fanny Blankers-Koen Games. Zodra er een topveld bijeen is, op de marathon-afstand, de 10 of 5 kilometer, dan wordt er eventjes een wereldrecordpoging aangekondigd. Alsof je dat op bestelling kunt regelen. Je ziet het ook wel bij het schaatsen. Vooral op hooglandbanen als in Calgary of Salt Lake City. Telkens weer valt het tegen. En zo raar is dat niet, want voor een record moet werkelijk alles kloppen. Nee, records laten zich niet bestellen.


We zagen het vorige weekend ook, bij de marathon van Rotterdam. Het parcours was sneller dan ooit, want er waren wat bochten uitgehaald. De temperatuur was ideaal en er stond weinig wind. Jammer alleen dat dat laatste niet helemaal klopte, ja, er stond misschien wel teveel wind. In het begin hadden ze de wind mee. Misschien waren ze wel te snel gestart. En ja, de hazen vielen wel erg snel uit. En ja, na 30 kilometer gingen de koplopers wel erg naar elkaar kijken in plaat van naar hun streeftijd. Het gevolg was dat de winnaar meer dan drie minuten boven het wereldrecord finishte.


Het bijzondere was dat niet alleen de tijd van de winnaar tegenviel, maar ook de tijd van de beste Nederlanders, zowel bij de mannen als de vrouwen. Ze misten de limiet voor de Olympische Spelen. Kortom: waar lag het nou aan dat het tegenviel? Misschien moet de organisatie het parcours volgend jaar nog wat sneller maken, door de Erasmusbrug te schrappen. Daar moeten ze tweemaal overheen en dat betekent toch tweemaal een klimmetje. En dan moet dat tunneltje ook maar geschrapt worden. Misschien lukt het dan....


Tot slot nog even de ALV, de Algemene Leden Vergadering op donderdag 16 april. Ik heb het vermoeden dat het een belangrijke bijeenkomst wordt. Het bestuur lijkt der dagen zat. “Het bestuur kan niet meer,” zo staat letterlijk in het jaarverslag. Ada Nauta is afgetreden, John Gerritsen gaat aan zijn laatste jaar beginnen, en interimmer Luuk Bijleveld is slechts beperkt beschikbaar. Me dunkt: de ogen van de leden moeten nu opengaan. Zo kan het niet langer, er moeten mensen opstaan die het bestuur willen versterken en over een jaar de voorzittershamer willen overnemen, want wellicht hebben we over een jaar nog maar één enkel bestuurslid (Yda van der Schilt), en dat zou een record zijn in de geschiedenis van Groningen Atletiek en de verenigingen waaruit zij voortkwam. Dat laten we toch niet gebeuren? We laten toch niet afbreken wat bestuur en leden de afgelopen 12 jaar hebben opgebouwd?


tot volgende week,


Gert van Akkeren

 


Groningen Atletiek op
facebook

Locatie

Runnersworld

Runnersworld Groningen

DAKA

DAKA
© Copyright 2018 - Groningen Atletiek