Alle columnberichten

Gert@letiek enzo – afl. 297 – Beestwerpen

26-03-2015 09:24

Op vrijdag 10 april staat in ons eigen atletiekcentrum op het programma: de Throwy Animal Games. Toen ik het las, dacht ik: Throwy Animal Games? Is dat dwergwerpen met beesten? Moet dat dan niet “Throwing Animals”zijn? Nieuwsgierig als ik ben, ging ik op zoek naar meer informatie. Toen bleek mij dat het gewoon gaat om de vier klassieke werpnummers: kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen en kogelslingeren. Kortom: Throwy Animal Games is een nieuwe naam voor de Yda Games.


Jammer, gemiste kans: onder Throwy Animal Games versta ik zoiets als koolvis-stoten, aapslingeren (afgeleid van slingerapen), spieringwerpen en hamerhaaiwerpen. Dat laatste vereist enige uitleg: kogelslingeren heet in het Duits Hammerwerfen en in het Engels hammer throw. Vreemd eigenlijk, de Nederlandse benaming is toch het beste: dat ding dat je na drie of vier draaien om je lengteas wegslingert, is toch echt een kogel, en heeft absoluut niets weg van een hamer.


Als we planten ook tot levende wezens rekenen, had die vrijdag ook ficuswerpen, koolstoten en peerwerpen op het programma kunnen staan. En als je mensen ook als dieren beschouwt (sommige mensen zijn immers net dieren), dan had dwergwerpen ook een onderdeel kunnen zijn. Maar nee, niets van dat alles. Het zijn gewoon de vier klassieke werpnummers. Terecht trouwens dat er geen dwergwerpen niet op het programma staat. Ten eerste is “dwerg” een scheldwoord en ten tweede hebben kleine mensen al genoeg te lijden.


Jammer ook dat er geen onderdelen bij zijn voor pupillen. Stel je voor dat de jongste leden van onze club kunnen meedoen aan het teddybeerwerpen, of het smijten met dieren naar keuze. Miniknuffels voor mini-pupillen (maximaal 500 gram), grotere knuffels voor B-pupillen (tot 1 kilo) en de grootste dieren (die je wel in kermiskramen ziet hangen) voor A-pupillen (tot 2 kilo, ik noem maar wat). Terwijl de jury aan het opmeten is, gilt zo'n kind ongeduldig: “:Ik wil mijn Teddy terug!” “Ja ja, even wachten, meisje, even de afstand opmeten. Hoe meten we eigenlijk, Jan? Vanaf de kop van het beest of vanaf zijn poten? Deze mist een oor, die is vast lichter dan 500 gram. We moeten opnieuw naar de weegschaal!”


Hoer dan ook, er zal die vrijdag geen dier of knuffelbeest te zien zijn op het Atletiekcentrum. We moeten het doen met de gewone attributen, hoewel de Pupillen sinds enkele jaren een werpnummer hebben met een soort plastic raket. Die bereidt hen voor op het speerwerpen, tijdens de CD-periode. Bovendien: knuffels die gooi je niet weg, die hou je altijd vlakbij je. Vooral 's nachts in bed.

tot volgende week,
Gert van Akkeren


Groningen Atletiek op
facebook

Locatie

Runnersworld

Runnersworld Groningen

DAKA

DAKA
© Copyright 2018 - Groningen Atletiek