Alle columnberichten

Gert@letiek enzo – afl. 295 – Twee goud, twee brons

12-03-2015 23:00

Ook zo genoten van het EK Indoor Atletiek? Tweemaal goud en tweemaal brons voor Nederland, dat was het resultaat in Praag, een van de mooiste steden die ik ken, samen met Rome, Florence, Edinburgh, Stockholm, Gent en Amsterdam, in willekeurige volgorde. Nee, sorry, Emmen en Haren horen daar niet bij.


Een mooie bronzen plak voor Groninger Thijmen Kupers, die halverwege de finale van de 800 meter brutaal de leiding nam, na drie ronden nog voorop liep, maar uiteindelijk de zege moest laten aan de Pool Lewandowski en een Ier die English heet. Wat zal die vroeger gepest zijn op school, want een echte Ier is natuurlijk geen Englishman. Fraai ook hoe Kupers in de halve finale meteen de kop nam om niet in het gedrang te geraken. Sifan Hasan volgde op de 1500 meter dezelfde tactiek, en liep van start tot finish voorop. Achteraf meende ze terecht dat ze de 3000 meter ook wel had kunnen lopen, om ook die te winnen. Zij is in Europa een klasse apart. Brons was er ook voor meerkamper Eelco Sintnicolaas, die helaas niet in topvorm was. Als hij zijn PR had geëvenaard, was hij zelfs kampioen geworden.


De mooiste plak was, wat mij betreft, die voor Dafne Schippers. Een vrouw die nog altijd niet weet wat ze is: een meerkampster of een sprintster. Ondanks haar relatief zwakke start toonde ze zich ook op de 60 meter al de snelste. Ik voorspel dat ze komend baanseizoen de 100 meter onder de 11 seconden gaat lopen, en de 200 meter onder de 22 seconden. Voorlopig richt ze zich ook nog op de zevenkamp, maar voor de komende Olympische Spelen zal ze toch moeten kiezen. Je kunt daar de zevenkamp niet combineren met een sprint. Hoewel volgens mij Jackie Joyner dat ooit wel eens deed. Of was het nou Carolina Kluft?


Waarvoor moet Dafne kiezen? De meerkamp is natuurlijk hartstikke leuk om te doen. Lekker veelzijdig trainen en je grenzen op meerdere onderdelen verleggen. De sprint is simpeler om te trainen, en financieel veel aantrekkelijker: organisatoren van wedstrijden zullen graag een blanke vrouw te midden van een overmacht aan donkere sprintsters willen contracteren. Bovendien kun je per jaar hoogstens drie meerkampen doen, en wel twintig sprints. De kassa zal blijven rinkelen als Dafne voor de sprint kiest.


Het geld interesseert haar niet, zegt ze. Geld maakt niet gelukkig. Nee, misschien niet, maar ikzelf ben liever rijk en ongelukkig dan arm en ongelukkig. Aan de andere kant: wat moet je met al dat geld? Kijk eens hoe stom sommige voetballers met geld doen. Ze verdienen per dag meer dan ik in een heel jaar, maar hoeveel huizen en auto's kun je hebben? Dafne lijkt me slim genoeg om de premies die ze verdiend heeft op de bank te zetten. Maar wat voor rente krijg je tegenwoordig? Iets van 0,003 procent of zo... Hoe dan ook, Dafne blijft lekker op alle meerkamp-onderdelen trainen en beslist pas na de meerkampen van Gőtzis wat ze gaat doen.  Wie weet verrast ze ons allemaal en gaat zich specialiseren in het speerwerpen, of op de steeple chase...... Lachen!


tot volgende week,
Gert van Akkeren
Groningen Atletiek op
facebook

Locatie

Runnersworld

Runnersworld Groningen

DAKA

DAKA
© Copyright 2018 - Groningen Atletiek