Alle columnberichten

Gert@letiek enzo – afl. 294 – Hooligans

04-03-2015 23:00 Voetballers zijn nou eenmaal minder slim dan atleten. Zo eindigde ik vorige week mijn column, en deze waarheid als een koe geldt eigenlijk ook voor de meeste supporters. Ik hou van voetbal en zit elke zaterdag- en zondagavond voor de buis om de eredivisie te volgen. Maar waar ik me soms groen en geel aan erger, dat is een deel van de supporters, die je eigenlijk beter “hooligan” kunt noemen.

Met van haat vertrokken gezichten wensen ze de tegenstanders en het scheidsrechterskoppel de meest vreselijke ziektes toe. Wordt er iemand tot tweemaal toe tegen zijn hoofd geschopt en blijft hij daardoor even groggy liggen, dan krijgt hij een hels fluitconcert over zich heen (Immers van ADO). Komt een speler aan de bal die in 2005 nog een jaartje voor de thuisclub heeft gespeeld, dan wordt hij ook minimaal dood gewenst. Krijgt een tegenstander een ingooi of corner, dan gooien ze voorwerpen naar zijn hoofd. Kortom: het IQ van sommige voetbalsupporters is niet hoger dan hun schoenmaat....

Dat een groep hooligans rond het uitduel van Feyenoord tegen AS Roma een aantal monumenten beschadigde, dat ligt gewoon aan die Italianen. De politie heeft fout opgetreden. Te laat en vervolgens te hard. En ja, monumenten beschadigen, dat is haast niet te voorkomen in een stad waar elke straat monumenten telt. Hadden die Romeinen hun cultuurschatten maar moeten verstoppen. En kijk maar eens hoe ze het Colosseum verwaarloosd hebben. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Vechten om het vechten, vuurwerk in de stadions, het is jammer dat een mooie sport als voetbal wordt verpest door mensen die in en rond het stadion de hooligan uithangen, maar in het dagelijks leven een brave ambtenaar, huisarts of ict-er blijken te zijn.

Nee, dan de atletieksport. Stel je voor: tijdens het NK in Amsterdam gooien mensen vanaf de eretribune volle glazen wijn naar hardloper Boudewijn Kwakernaak omdat hij drie jaar geleden van Phanos overging naar Hellas. Verspringster Myrthe Thomassen a Thuessink wordt slokdarmkanker toegewenst als ze de Amsterdamse favoriete Fatima van der Laan overtroeft. Fans van Groningen Atletiek en AAC'61 gaan elkaar met stokken te lijf nadat een Groninger een Assenaar uit zijn baan duwde. Dat maak je in de atletiek niet mee. Misschien moet het eens gebeuren. een beetje spanning en sensatie, dan komt er wellicht meer publiek.

Nee, het verschil tussen voetbalfans en atletiekliefhebbers is evident. De voetbalfan kijkt per week gemiddeld tien uur naar voetbal op tv en zes uur naar darts, en naar De Roelvinkjes en een herhaling van de Pfaffs van tien jaar oud. De atletiekfan kijkt naar natuurfilms, Wie is de mol en Twee voor twaalf. Niks mis mee, gezien het overige aanbod. We mogen tegenwoordig zelfs kijken naar de Beste Naaister van Nederland, vorig jaar naar de Beste Bloemschikker van Nederland en binnenkort zelfs naar Mijn Moestuin is de Beste, of zoiets. Ja, echt waar. Wie dergelijke programma's verzint, moet wel een voetballiefhebber zijn.....

tot volgende week,
Gert van Akkeren

Groningen Atletiek op
facebook

Locatie

Runnersworld

Runnersworld Groningen

DAKA

DAKA
© Copyright 2018 - Groningen Atletiek